DWAZEN (Fools)

van: Neil Simon

Bewerking: Johannes Vanbinnebeek

Regie: Johannes Vanbinnebeek

Vrijdag 16 december 2022, 20h00

Zaterdag 17 december 2022, 20h00

Zondag 18 december 2022, 14h30

Synopsis

Leon Steponovich Tolchinsky is in zijn nopjes. Hij heeft een geweldige baan als schoolmeester in het idyllisch gehuchtje Kulyenchikov weten te strikken. Wanneer hij er aankomt, treft hij mensen aan die stof van de stoep in hun huis vegen en die hun koeien ondersteboven melken om meer room te krijgen. Het dorpje is immers al 200 jaar vervloekt met chronische domheid en het is Leons taak om die vloek te verbreken. Maar niemand vertelt hem dat als hij daar in de eerste 24 uur niet in slaagt, hij ook zelf tot eeuwige domheid veroordeeld wordt. En natuurlijk wordt hij er ook nog eens verliefd op een meisje (dat zo stom is dat ze nog maar net geleerd heeft om te gaan zitten), de domkop...


ROLVERDELING

Leon Tolchinsky, de schoolmeester: Bram Deraedemaeker

Snetsky, de schapenzoeker: Tom Deraedemaeker

Slovitsj, de bakkerin: Katrijn Op de Beeck

Mishkin, de postbode: Quentin Hendrickx

Yenchna, de visverkoopster: Sandra Pishoudt

Dokter Zubritsky, de dokter: Erik Wilms

Lenya Zubritsky, zijn vrouw: Veerle Meskens

Sofia Zubritsky, zijn dochter: Els Pishoudt

Gregor Yousekevitch, de graaf: Wout Van Eylen

Magistraat Kupchik, de magistraat: Yann Leus

De Omroeper: Xander De Vriendt

MET DANK AAN ONZE GOUDEN EN ZILVEREN SPONSORS

Foto's: Roger Certyn

de regisseur

Johannes Vanbinnebeek is theatermaker en -speler. Na zijn theaterstudie aan de Kleine Academie, werkte hij aan verschillende projecten binnen het straattheater, jeugdtheater, verteltheater, ... Eén rode draad: zijn passie voor humor met daarin een bijzondere voorliefde voor fysieke komedie. Hij is - net als onze auteur Neil Simon - grote fan van het werk van de grootmeester van het slapstick-genre: Zijne Humorlijke Hooglijkheid Charlie Chaplin. 

de AUTEUR

Neil Simon was een Amerikaans toneelschrijver. Hij werd ‘The King of Comedy’ genoemd en was volgens statistici de meest gespeelde toneelschrijver na Shakespeare. Zijn stukken waren regelrechte tophits op Broadway en ver daarbuiten.  Het geheim van zijn succes was zijn nauwgezette vakmanschap; hij wist precies hoe een komedie geschreven moest worden. Hij schreef ze op maat, zowel voor spelers als publiek. De personages in zijn stukken zijn voor iedereen herkenbaar en de situaties lijken alledaags zonder dat te zijn. 

Wil jij ook sponsor worden? Ontdek hier onze sponsorpakketten

FacebookLink